Számos zakuszkát volt alkalmam kóstolni az évek során. Legutóbb csak a Bejön a vidék vásár keretében a zakuszka-verseny egyik zsűritagjaként tizenkét különböző fajtát. Izgalmas ízélmény volt valamennyi, de mondanom sem kell, hogy a legmeghatározóbb a már gyermekkorom óta, évenként enyhe, árnyalatnyi különségekkel ismétlődő legfinomabb az anyukámé: vinettával, gogossal, paszulyosan. Anyukám hagyományos konyhát visz a legfinomabb ízekkel és amikor néha egy-egy új ötlettel készít valamit, az is biztos telitalálat lesz és az egész család kedvence.
Ez
történt a gombuszka esetében is, mely igazi koprodukció volt. Apukám
szedte hozzá az erdei laskagombát, húgommal pedig megalkották a
zakuszkára emlékeztető nevét. Én pedig hazajöttem, megkóstoltam és
azonnal tudtam, hogy világgá szeretném kürtölni, annyira ízlett. Míg a
zakuszkára rámondható, hogy egyetemista éveink megmentője, egyfajta ízes
tömegétel, addig ez a gombakrém valódi különlegesség, igazi csemege,
apró falatokban, kis pirítósokon érdemes fogyasztani és élvezni
finomságát.
íme a recept:
nagyjából 1 dl olaj,
2 nagy fej apróra vágott hagyma,
fél kg szénen sült, héjától megtisztított kápiapaprika,
1 kg laskagomba,
20 dkg murkos, zelleres, babérleveles, lében főtt fehér bab,
3 ek paradicsompüré
só, bors.
A hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadva a gombát is, amivel nagyjából 1 órát főzzük, sütjük, majd a végefelé hozzáadjuk a paprikát, a főtt babot, ízesítjük a paradicsommal, még sóval, borssal és botmixerrel krémesítjük. Kis üvegekben hűtőben tároljuk.
No comments:
Post a Comment