Ritkán készítek desszerteket, olyankor is inkább a sütés nélküliekre szavazok. Ez a sajttorta is ilyen, nagyon praktikus és egy láthatatlan része is van, amitől még finomabb lett. Ez pedig a vajas keksz alap és a citromleves és -héjas sajtkrém közé kerülő fahéjas cseresznye lekvár. Tetejére csorgattam egy kis karamell öntetet, amihez jól jött a ribizliszemek savanyúsága.
A sajttorta alapjához szükségünk lesz 15 dkg zabkekszre és 5 dkg vajra. A kekszet morzsoljuk apróra, és forgassuk jól össze a megolvasztott vajjal, majd oszlassuk el a lekapcsolható tortaformánkban, és helyezzük hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a sajtkrémes részt. Ahhoz 2 dl habtejszínt verjünk fel, majd keverjünk össze 1 doboz sajkrémmel (Mascarpone, 250 g), 1 csomag vaníliás cukorral, 2 ek cukorral, fél citrom reszelt héjával és levével.
Ha a krém is a tortaformába került, mehet a hűtőbe a sajttorta legkevesebb 3 órára. Mielőtt fogyasztanánk, díszítsük egy kis ráadás nyalánksággal, melyből készíthetünk többet is, gyümölcssaláták önteteként vagy palacsintára csorgatva is hasznosítható a karamell öntet. Karamellizáljunk 3-4 ek cukrot, majd adjunk hozzá 5 dkg vajat és 1 dl tejszínt, a legvégén pedig egy csipetnyi sót, ami nagyon kiemeli az ízeket.
No comments:
Post a Comment