Sunday 21 April 2024

Reggeli cékla-színesen


    A sós vajas-eperdzsemes pirítós mellé, ajánlok egy nem annyira szokványos finomságot is akár egy ráérős hétvégi reggelihez: reszeljetek meg 2 kisebb főtt céklát apróra, és enyhén sózva, forgassátok jól össze 2-3 evőkanál balzsamecetkrémmel. Ha van idő, állhat így pár órát a hűtőszekrényben, majd keverjétek össze fele-fele arányban ricottá-val és csepegtessetek bele ízlés szerint lime-lét. Nagyon különleges, karamellizált íze lesz a balzsamecetkrémnek köszönhetően.

 

Monday 15 April 2024

Szendvicskrém egyszerűen


    Ezúttal a kulcs a konyhai aprítógép. Tegyünk bele maréknyi pörkölt, hántolt tökmagot, őröljük durvára, adjunk hozzá egy doboz krémsajtot, 2-3 evőkanálnyi olívaolajat, kevés füstölt lazacot. Az egészet pépesítsük és ha nincs időnk kissé lehűteni, már kész is a finom kence.

 

Thursday 11 April 2024

Paradicsomleves tápiókagyöngyökkel

 


    Paradicsomleves sajtos tortilla lapokkal. A leveshez (4-5 adag) reszeljünk meg 1 közepes murkot és 1 közepes paszternákot, dinszteljük meg, öntsük fel 1,2 l vízzel és főzzük nagyjából negyed óráig 1 babérlevéllel és ízlés szerint fűszerezve (mozaikbors, provence-i fűszerkeverék, só), majd vegyük ki a babérlevelet (ha nem szeretnénk, hogy nagyon dominálja az ízeket) és öntsünk hozzá 4-5 dl sűrű paradicsomlevet és maréknyi tápiókagyöngyöt, ami szépen sokszorosára duzzad majd és sűríti a levest. Miután elkészült tegyünk bele 2-3 evőkanál kókusztejet és csipetnyi cukrot. Félbevágott tortilla lapokra reszeljünk sajtot és újra félbehajtva pirítsuk meg forró serpenyőben mindkét oldalát.
Nemcsak leves-kedvelőknek ajánlom.