E fogás hasonló formáját hortobágyi jelzővel is szokás illetni, amit én azért nem tettem, mert a szósz hozzávalóit és fűszerezését a klasszikus receptektől eltérően alakítottam. Az előkészített hozzávalókból előzetesen a hagyma, majd a hozzáadott sárgarépa pár perces dinsztelése után az edénybe került a félbevágott csirkemell. Amit minden oldalán kifehérítve megszórtam a fűszerpaprikával és borssal, majd annyi vízzel felöntve hagytam főni, amennyi félig ellepte. Sózás csak a végén történt, elkerülve a hús megkeményedését. Fedő alatt párolódva fél órán át készült így, ez idő alatt főtt a leves és megsültek a palacsinták is. Főzés után a csirkemell darabokat kiemelve, kis lehűtés után, nagyon apróra felvágtam. Az összepuhult zöldséget, a paradicsompürével és a tejföllel pedig botmixer segítségével krémes állagúra pépesítettem, ebből kapott a hús is annyit, hogy kenhetővé váljon és a fűszerezés is ekkor történt. A palacsintákba göngyölve, már csak a tálalás maradt hátra.
Megjegyezném, hogy itt sem
használtam a szósz sűrítéséhez lisztet, ha botmixerrel
dolgozunk, a krémességet csupán ezzel az eszközzel nagyon jól el
tudjuk érni. Ez a fogás jól dobozolható, másnap is finom
fogyasztani, ha nagyobb adag készül belőle.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 tojás, barnaliszt, tej, só
csomómentesre kevert masszájából sütjük a palacsintákat,
amiből kettő számít egy adagnak
1 kisebb csirkemell filé
(40-50 dkg)
2 db közepes meghámozott,
lereszelt sárgarépa
1 db kisebb hagyma apróra
vágva
1 dl tejföl
1 mk paradicsompüré
1 ek piros fűszerpaprika
kevés olaj a palacsinták
megsütéséhez és a hagyma-sárgarépa megdinszteléséhez
provence-i fűszerkeverék,
só, bors ízlés szerint
No comments:
Post a Comment