Wednesday 22 November 2017

Pirított gríz, az elfeledett köret



A zúzapörkölt nálam az a kategória mint a hántott napraforgómag. A levesből mindig én kaptam az egyetlen zúzát. Gyerekkorunkban pedig szotyizáskor néha megbontottunk előre egy maroknyi magot és azt egyszerre ettük meg az intenzív ízhatás miatt.

Nos, ha átjött a párhuzam, pont ilyen a zúzapörkölt is, tömény finomság a ritkaságból. Bár már elég könnyen elérhető mindkettő, a zúzából készült pörkölt a hosszabb elkészülési idő miatt mai napig ritkaságszámba megy. Nálam legalábbis. A képen láthatót szerettem volna feldobni valami találó, de különleges körettel. Vajban pirított gríz lett belőle megbolondítva kevés tökmagliszttel. A zsírbakása ahogy nálunk nevezték, szintén gyermekkori, mostanában nagyon ritkán készülő étel. Kontrasztban a zúza elkészülési idejével, a pirított gríz pár perc alatt tálalható.

A édes-savanyított főtt, reszelt cékla nagyon jól kiegészíti ezt a fogást nemcsak színében. Egyetek sok céklát, kóstoljátok meg a sós-borsos vajban pirított grízt és szánjatok időt egy igazán ínyenc pörkölt elkészítésére is pulykazúzából. Akkor sem bánjátok meg, ha mindezekre más-más időpontokban kerítetek sort. Külön-külön is nagyon finomak.

No comments:

Post a Comment