Wednesday 8 May 2019

Ropogós padlizsán tallérok, diós bouyourdi és mandulás tormás mártogatós


Felmerül a kérdés: hogyan találkozik e három elem és a hozzávalókat tekintve még sokkal több is egyetlen menüben? A válasz nagyon leegyszerűsödik, ha annyit mondunk, görög konyha és egy kis kreativitással nem reprodukálunk, csupán ihletforrásként használjuk a jól ismert ételeket. A görög muszaka elengedhetetlen hozzávalója a padlizsán, a sütőben sült paradicsomszeletekkel tűzdelt, olívaolajjal meglocsolt, oregánóval megszórt feta pedig az egyik legízletesebb görög előétel. Adott volt tehát, hogy nem lesz nehéz összehangolni a rántott padlizsánt  a dióval is feldúsított bouyourdival, csak egy jó kis könnyed mártogatóssal kellene összekötni e görög románcot. A sós tejfölbe kavart őrölt mandula és reszelt torma kevéske barnacukorral simára dolgozva jó döntésnek bizonyult, mint ahogy az is, hogy a panírhoz a hagyományos zsemlemorzsa helyett Panko-morzsát használtam. Már többször zengtem dicséretet e prézlifajtának, mert egyelőre valóban tőle válik legropogósabbá bármilyen rántott, bundázott hús/sajt/zöldésg és a hosszantartó frissesség is garantált.

Konkrét lépésekkel: egy vinettát félcentis karikákra szeletelve sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk, amíg előkészítjük a 3-fázisú panírozását: liszt - felvert lisztes tojás - panko és a bouyourdit sütőbe tesszük: az edény aljára olívaolajat csorgatva, sajtszelet (feta vagy száraz telemea), paradicsomkarikákat ráhelyezve, dióbélet betűzdelve, oregánóval megszórva és újra kevés olívaolajjal meglocsolva. A forró olajban való aranybarna tallérok megsütése után, amíg azok konyhai törlőn még veszítenek a felvett olajból, elkészíthejük a mártogatósunkat: 2 dl 12%-os tejfölbe maréknyi őrölt mandulát és kávéskanálnyi reszelt tormát kevés barnacukorral és sóval simára keverünk. 

Finom tavaszi estebéd, az asztal közepére helyezve hamar az üres edénykéket találjuk csak, de tudjuk, hogy ez az elkészített étel legnagyobb dicsérete. 

No comments:

Post a Comment