Wednesday 15 January 2020

Babarántotta

Elég gyakran reggelizem tojást, pontosabban rántottát. Egész pontosan babarántottát...

Szeretek az ételekről gondolkodni... Legkevesebb napi háromszor érintkezünk velük, így átszövik teljes családtörténetünk, annak egy személyes szeletét is, a gyermekkorunkat. Nálam a babarántotta is ilyen. 

Mama készítette nekem, ha náluk aludtam időnként. A belsőházból hozott egy tojást, elővette a kis piros színű, belül szürke márvány, kétfülű lábaskát és a spóron, ahogy neveztük, egy-kettő a legfinomabb rántottát varázsolta elém. Mikor neve után érdeklődtem, azt mondta, azért babarántotta, mert nincs ideje megöregedni. Itt a tojást sütve keverjük össze, nem verjük fel előre, másik tányérban. Puhább, lazább szerkezetű, néhol még a fehérje is kivillan. Egyik kedvencem volt mama ételei közül, a nudli-derelye készítésnek külön története van... Másik nagymamámnál, anyónál is megvolt a rántotta készítés tudománya, a felvert tojást, az olvasztott szalonnára öntve, kellett hagyni, amíg "jól felkapja", ő így mondta, felnő a tojás, csak utána lehetett kissé megforgatni. Aztán később, Székelyföldön egy másik nagytatánál tudtam meg, hogy a rántottát kötelezően kevergetni kell sütéskor, különben egyben hagyva olyan lesz mint a tapló. Megannyi tudás, megannyi ízlés egy-egy tányér étel mögött... ez a szép a gasztrokultúránkban.

A legtöbben tudják rólam, hogy mennyire nehezemre esik a pontos receptleírás, mert érzésből főzök, hozzávetőleges mértékekkel. A babarántotta elkészítése viszont egy mondatban összefoglalható: vegyél 1-2 tojást, üsd rá cseppnyi forró olajra/zsírra, sózd és tégy úgy mintha tükörtojást szeretnél sütni, majd hirtelen meggondolva magad, gyorsan kavard össze a fehérjét a sárgájával és már el is készült. 
Jó étvágyat! Szép, jó, sztoris reggeliket Mindenkinek!




No comments:

Post a Comment