Tuesday 31 December 2019

Vöröslencse krémleves savanyított sárgarépával


Valahányszor vöröslencséből készítek ételt, mindig sajnálom, hogy főzés során elveszíti szép narancssárga színét. Ezúttal a savanyított sárgarépával korrigáltam ezt a veszteséget. A párosításban az is ihlető volt, hogy a paszulyleveshez előszeretettel esznek ecettel meglocsolt, felvágott hagymát. No, ez is valami hasonló elgondolás és nagyon passzoló.

A vöröslencsét átmosás után, általában pár órán át vízbe áztatom, mielőtt megfőzöm. Ez a lencsefajta különben sem igényel sok főzési időt, de így nagyon hamar elkészül. 20 dkg nyers lencsét használtam és egy kisebb hagyma felét, amit kevés olajon, fedő alatt megdinszteltem, majd hozzáadva a lencsét és meg felöntve vízzel és beletéve 1 babérlevelet, megfőztem. A főzés utolsó perceiben hozzáöntöttem még 1 dl tejszínt és leturmixoltam a krémesebb állagért. Egyéb sűrítést nem használtam.

Az édes-savanyú sárgarépa elkészítéséhez 2 közepes sárgarépát és julien-vágót használtam, így szép, spagettivékonyságúra sikerült felvágni. Sózás után, a leves főzési idejére állni hagytam, majd kicsavartam és fél dl ecetben 3 kiskanálnyi cukrot eláztatve és feöntve még 1 dl vízzel kisüvegbe tettem.

Saturday 28 December 2019

Fusilli saláta



A hidegtálak sok apró falatkái mellett jól jön egy igazán laktató saláta is, amihez a főtt tészta mint hozzávaló nagyban hozzájárul. Elkészítéséhez én használtam: szárazon kimért 20 dkg fusilli tésztát megfőztem sós vízben, majd kihűlés után, összekavartam a következőkkel, amiket kisebb darabokra vágtam, 10 dkg friss uborkával, 10 dkg sonkával, 1 kisebb kápia paprikával, 1 kisebb julienre vágott sárgarépával, kevés hagymával és 3 ek majonézes mártással, ami fele-fele arányban majonéz és görögjoghurt összedolgozásával készült, sóval , borssal, kevés citromlével ízesítve.

Thursday 26 December 2019

Rukkolás tekercs falatkák



Az ünnepi hidegtálaknál a finom ízek mellett mindig legalább annyira törekszünk arra is, hogy mutatós falatok kerüljenek a tányérra. A zöld tekercsek lapjai rukkolavízzel színezett, palacsintaszerűen megsütött tojásos masszából állnak, amihez a következőket jó tudni. Egy palacsintából 5-6 kis falatkát tudunk felszeletelni és ahány palacsintát szeretnénk, annyi tojást használjuk az elkészítéséhez, amit liszttel, tejjel és a letrurmixolt, majd átszűrt rukkolás vízzel keverjünk be, sózva, borsozva. A töltelék sokféleképpen variálható, én a következőket használtam: 2 ek tejfölt kevertem össze egy kisebb tömlő ömlesztett sajttal, pár szelet apróra vágott sonkával és egy kisebb megreszelt sárgarépával 2 kk tormakrémmel. Miután felcsavartuk a tekercseket, érdemes a hűtőben hagyni kihűlni és csak később, tálalás előtt felszeletelni.

Wednesday 25 December 2019

Pisztráng filé sörbundában, rukkolás krumplikrémmel


A panírbundához a tojásokhoz tej helyett sört öntök és annyi lisztet adok hozzá, hogy palacsintatésztaszerű masszát kapjak. A halfilékről mielőtt sózom, borsozom, egy konyhai törlővel még leitatom a nedvességet, majd lisztbe márton mindkét felükön, finomra őrölt kukricalisztet használtam hozzá, majd a sörös bunda kerül rá és forró olajban megsütöm. 

A rukkolás krumplikrém a krumplipüréhez hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy a főtt krumpli összetörése után a vaj és tej hozzáaadása mellett kerül még bele rukkolavíz, amit turmixgéppel készíthetünk. Ízben nem annyira jelentős a változás, de szépen megszínezi a krumpliköretünket.


Monday 16 December 2019

Narancsos, diós csirkesaláta



Ez egy könnyed citrusos saláta, ami a következőkből áll: fél csirkemell felkockázva, szójaszószba áztatva, majd borsozva és kevés olajon megpírítva, majd a többi hozzávalót hidegen hozzáadva: felvágott jégsalátát, 10 dkg telemeát vagy fetát, maréknyi dióbelet és egy nagyobb narancs felét héja nélkül felszeltelve és a szeleteket négybe vágva. A mártás majonézből és görögjughortból áll, amit még a narancs másik felének kifacsart levével is ízesítünk. Krutont, pirított kenyérkockákat is készíthetünk hozzá, ha dúsítani szeretnénk..

Wednesday 11 December 2019

Spenót főtt tojással kicsit másként


Csupán a főzelékbe kerülő liszt formája változott spagettinire és máris teljesen új megvilágításba került az örök klasszikus páros: spenót és tojás.

A spenótot úgy készítem mintha főzeléket főznék, csupán a lisztet hagyom el belőle. Vajon megfonnyasztom összeaprított fokhagymával, sózom, borsozom, felöntöm tejszínnel és leturmixolom. Sós vízben megfőztem a spagettit, külön a tojásokat keményre, majd a spenótos masszával összekevert főtt tészta tetejére reszeltem a tojásokat.

Tehát a képlet egyszerű: babyspenót, vaj, fokhagyma, tejszín, só, bors, turmixolás, főtt tészta, reszelt főtt tojás és jó étvágyat!

Tuesday 19 November 2019

Almás céklasaláta


Ezt a salátát nagyon  ajánlom annak, aki szereti a céklával készült ételeket. A céklához itt csak alma kerül és összefogásukhoz kevés majonéz ízlés szerint. Lime vagy citrom héjával és levével tovább ízesíthetjük még a salátánkat. A céklát megfőzve, majd meghámozva és az almát nyersen meghámozva vágjuk fel apró kis kockákra. Több időt igényel, de az a tapasztalatom, hogy ebben a formában finomabb, mintha az almát és a céklát megreszelve kevernénk össze. Én általában egy adaghoz 2 közepes célkát és 3 közepes/nagyobbacska almát szoktam használni.

Friday 15 November 2019

Petrezselymes gombakrémleves rozmaringos gouda chipszekkel



Ehhez a leveshez fél kg csiperkegombát használok általában, amit megmosok és le is húzom a külső részét, kisebb darabokra vágom a szárával együtt és vajon lepirítok, sózok, borsozok majd felöntöm nagyjából másfél liter vízzel. Pár szál peterzselyemzöldet apróra vágok és azt is beleszórom a levesbe. Mikor már majdnem kész, 2 kanál lisztből vízzel csomómentesen eresztéket keverek és azzal besűrítek és összeforralom még nagyjából 1 dl tejszínnel. Az egészet leturmixolom, így tökéletesen krémes leves tálalható. 

A sajtcshipszekhez a sütőpapírral kibélelt tepsire kis halmokat reszelek és megszórom rozmaringgal. Sütőben nagyjából 10 perc alatt elkészülnek a ropogós kis tallérok.

Tuesday 5 November 2019

Mákos nudli ribizli öntettel, fehércsokisan



A nudli mákos változata prézlibe forgatás nélkül vagy simán csak mákos gnocchi. Ami különleges benne az az ízkombináció amit a vajon megpirított tömény, mákos gombóckák és a vaníliás, savanykás ribizliöntet egyvelege eredményezett. Én ezt még fokoztam rájuk reszelt fehér csokival. Garantált a siker!

Sunday 27 October 2019

Különlegest egyszerűen



Általában ebéd/vacsora vagy desszert ötleteket osztok itt meg, de ma úgy gondoltam megmutatok egy frappáns reggelit. Ez a csíkos tojás csak pár perccel vesz több időt igénybe mint egy hagyományos rántotta, de az elismerő mosolygásért bőven megéri a befektetés. 

2 tojásból készült a fehérje és a sárgája különválasztásával, mindkettő enyhén sózva, felverve. A sárgákhoz pici tejet adva, forró teflon serpenyőben egyik oldalán palacsintaszerűen megsütve, majd átemelve egy tányérba, ahol csíkokra szeleteljük. Ezután minden második csíkot visszahelyezünk a serpenyőbe szép szabályosan, majd ráöntjük a kissé felvert tojásfehérjéket. Fedő alatt pár percig sütjük, így szoktam a tükörtojást is készíteni. Avokádót, pirított békönt és reszelt sajtot csavartam bele, az avokádó másik feléből pedig meghámozott, apróra vágott paradicsommal és kevés sajttal összeforgatva egy krémes salátát dobtam össze.



Wednesday 23 October 2019

Fánkbundás garnélarákok





Az igazság az, hogy szerettem volna a nem túl olcsó garnélarák elfogyasztásának egy gazdaságos, de azért különleges és finom kombinációját megtalálni. 
20 db rák bundájához 30 dkg lisztből készítettem fánktésztát, 1 tojásból, 2 dl tejből, fél kocka 2,5 dkg élesztőből, 1 ek ecettel, csipetnyi sóval. cukrot csak az élesztő tejes felfuttatásához használtam. 

40 perc kelesztés után a kinyújtott, pohárral kivágott tésztákra fektettem a rákokat és félholdszerűen rájuk borítva villával megnyomkodva zártam őket körbe. Aztán forró olajban pár perc alatt felnőve megsültek a rákos fánkok, amik mellé majonéz-görög joghurt alapú parmezános, fokhagymás, petrezselymes mártogatós is nagyon jól illett.

Wednesday 2 October 2019

Édes-pikáns chili szósz


Ki van vele még úgy, hogy a szalmakrumpli legyen vékony és ropogós és már nem is köret, hanem főétel? Na jó, néha egy tükörtojás még jól feldobja.

Ha ezzel az ananászos édes-pikáns chili szósszal próbáljátok ki, mind a tíz ujjatokat megnyaljátok majd... Garantált!

Hozzávalók: 1 apróra vágott kápia paprika, egy fél ananász konzervből, 1 cikk fokhagyma, kevés ananászlével  és szójaszósszal összefőzve, leturmixolva és 3 ek barnacukorral és 1 ek ételkeményítővel besűrítve és hozzáadva 1 db madárszem chilit, negyed óra alatt kész 2 kisüvegnyi szósz .


.

Monday 30 September 2019

Főtt krumpli paradicsom szósszal


Egy meglehetősen egyszerű ételről van szó, melynek fő eleme a héjában főtt, reszelt krumpli és a hagyományos paradicsomszósz, amit ebben a nyári időszakban érdemes friss paradicsomból főzni a püré vagy készen kapható paradicsomlé helyett. Kicsit időigényesebb, de tapasztalataim szerint megéri.
Szükségünk lesz még 2-3 db főtt tojásra, 10 dekányi sonkára és kevés reszelt sajtra.
Pár szelet, apróra vágott sonkát kevés olajon/zsíradékon megpirítunk, beleforgatjuk a megreszelt krumplit, tojást, sajtot, sóval, borssal ízesítjük és tálalhatjuk is a szósz mellé. Laktató, ízletes étel az eredmény.

Saturday 28 September 2019

Mákos-körtés palacsinta metélt vaníliás öntettel


A mákos guba és palacsinta találkozásából egy desszert-mese született: egy finom mákos-körtés palacsinta metélt vaníliás pudinggal.

A palacsinta töltelékébe a körtét megreszeltem és a darált mákkal együtt összeforgattam 1 csomag vaníliás cukorral és kevés reszelt citromhéjjal. A pudingot pedig dupla tejjel főztem, hogy öntetszerű folyékony maradjon. A megtöltött, felcsavart palacsinták félcentis vastagságban felszeletelve kerültek tálalásra. Ilyen formában ez még a mákos laska/tészta továbbgondolása is lehet.

Annak örvendek a legjobban, mikor jól ismert, hagyományos ízekből, hozzávalókból sikerül kihozni valami újat.  🙂

Wednesday 25 September 2019

Karfiol és még pár hozzávaló


A nyáron szinte teljesen kimaradt a karfiol a konyhámból. Máskor elég sok zöldségleves főtt vele, de mostanában valahogy az sem. Így a tegnap délután úgy döntöttem, összedobok valami finomat egy szép nagy fehér karfiolból, amit rózsáira szedve és megtisztítva negyed óráig főztem sós vízben, egy fél csokornyi lecsippentett petrezselyemzöld szárával. A zöld levelek összeaprítva kerültek a mártásba, amit 2 gerezd szintén apróra vágott fokhagymával vajon összepirítottam. 2 dl tejben elkevertem 3 evőkanál ételkeményítőt és nagyjából 2-3 dl főzőlevet is megmentettem még a mártáshoz. Só, bors és a 10dkg durvára reszelt gouda sajt felével összeforralva, el is keszült a mártás, amit a kivajazott, zsemlemorzsával körbeszórt tűzálló edénybe elterített karfiol buckákon oszlattam el egyenletesen, rászórva még 6 szelet felcsíkozott sonkát. 20 percig sült így a sütőben, majd betakartam a gouda sajt másik felével és még kevés cheddar sajttal, amit újabb 20 perc pirulós sütés követett.

Tudni kell, hogy a karfiol eléggé vizes zöldség, ezért is szokták sokan rakott karfiolként készíteni, aládúcolva nedvfelszívónak például rizset, de ezúttal egyeduralmat szántam neki, kárpótolva az elhanyagoltsága miatt. További őszi tervem egy egészséges, majonézmentes karfiolkrém is. Ide is felkerül majd, de addig is bátran ajánlom ezt kipróbálásra. Felcserélhető a keményítő lisztre természetesen, 

Sunday 22 September 2019

Lazac rizzsel, kis csavarral


 A "gyorsan különlegest" kategóriába tartozik ez a fogás, mert amíg megfő a rizs, minden egyéb is elkészíthető hozzá.

1 bögre rizset dupla sós vízben megfőzünk. A körethez még szükségünk lesz murokra, petrezselyemzöldre és fokhagymára. A meghámozott murkot apró kis szilánkokra vágjuk, időigényesebb, de így ropogósabb lesz mintha reszelnénk. Felaprítjuk a megmosott fél csokornyi petrezselyemzöldet és 1 cikk fokhagymát majd ebben a sorrendben felhevített vajra dobjuk és pár perc pirítás után, összeforgatjuk a megfőtt rizzsel.
A sózott, borsozott lazacszeletről felitatjuk a nedvességet, majd ugyancsak pár perc alatt kevés vajon mindkét oldalán átsütjük. A lazacnak kevés idő kell, éppencsak kifehérítjük, majd felöntjük 1 dlnyi tejszínnel, beleforgatjuk és már helyezhetjük is rá a rizságyra. Egy praktikus megoldás még ha a lazacot a vajon sütés közben darabkákra nyomkodjuk, ha több személre főzünk, így könnyebben tálalható és az ízek is jobban átjárják e finom halhúst.

Sunday 15 September 2019

Tintahalas leves



A történet ott kezdődött, hogy Jamie Oliver budavári éttermében előételnek elfogyasztottunk ropogós polipkarikákat. Én kóstoltam már hasonlót Görögországban és tudtam, hogy az ízletes bunda alatt a fehér izmos "hús" nem szabad rágós, kemény legyen, ha igazán jól van elkészítve... Magam szerettem volna tesztelni, ezért hazaérve beszereztem a hozzávalót és mellé még polipcsápokat is. A karikákat feldarabolva kartam elkészíteni, ahogy az étteremben is volt, de biztosra akartam menni, ezért minden darabkára rásuhintottam egyszer  a klopfolóval. Finom is lett, kellően átsült pár perc alatt a pankomorzsás panír alatt, de annyi lett a karikákból, hogy a karok megmaradtak. Így jött az ötlet, hogy azokból jó lenne másnapra egy levest varázsolni. Hasonlóan készítettem mint pár hónapja a pacallevest, de sokkal kevesebb időt igényelt és az eredmény egy meglepően finom leves lett. Persze itt is kell hangsúlyozom, hogy nagyon fontos a magas százalékú tejszín használata, ahhoz, hogy biztosra menjünk és finom krémes levest ehessünk.

Egy polip csápjai 4 adag leveshez volt elégséges, amihez a következőket használtam még: 1, 2 dl vizet, 2 kisebb sárgarépát lereszelve, 3 nagyobb gerezd fokhagymát, 1 dl 30%-os tejszínt, 2 evőkanálnyi ételkeményítőt a sűrítéshez, sót és frissen őrölt mozaikborsot. A feldarabolt csápokat nagyjából negyed óráig vízben felforralva előfőztem, majd leszűrve a levét adtam hozzá a dinsztelt sárgarépához. Összeforgatás után jött bele a víz, fokhagyma, fűszerezés. A sűrítést az főzés utolsó perceiben adtam hozzá, a tejszínt pedig csak később, amikor már visszahült kissé fogyaszthatóvá a leves. Mindenképp lesz még újrafőzve, talán a fűszerezésbe még be lehet vinni egy kis pikantériát, de alapvetően egy nagyon kellemes, előre nem tervezett hozadéka volt ez a gasztroélménynek nem igazán nevezhető budavári étkezésünknek. 

Monday 2 September 2019

Zöldborsókrémleves almával, fetával



Furcsa párosítások? Elsőre talán annak tűnhet, de ha összedobjátok ti is negyed óra alatt az almás zöldborsó krémlevest fetával, máris megértitek, hogy van amiért megéri merésznek lenni. A történet röviden annyi, hogy először egy népszerű kolozsvári levesbárban kóstoltam, nagyon ízlett és fent leírt neve alapján elgondoltam egy elkészítési módot. Nagyon bevált.

Egy nagy almát meghámozva, megreszelve vajon megpuhítunk, addig hamar az átmosott borsókonzervet tejjel felöntve turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk az almához, és összeforralás közben ízesítjük és teszünk bele kevés krémes fetát. Semmiféle egyéb sűrítést nem igényel. Krutonnal, magokkal nagyon finom.

Friday 30 August 2019

Lecsós cannelloni



Az olasz töltött csőtészta paradicsommártással vagy besamelszerű szószokkal készül általában, ezúttal lecsóba fektettem a csirkehússal töltött hengereket.
4 adag a következőképpen készült: Először elmondanám, hogyan készítettem a lecsót, aminek ebben az esetben az egyetlen titka, hogy a hozzávalókat: 1 nagyobb hagymát, 2 db paprikát, 3 paradicsomot nagyon apróra vágtam. Ezeket hagyma - paprika – paradicsom sorrendben dinszteltem, főztem össze és nagyjából 10 perc, negyed óra eltéréssel kerültek az edénybe, sóval borssal és oreganoval ízesettem.
A tészta hústöltelékéhez 40 dkg darált csirkehúst, 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, curry-port és egy kis tömlő ömlesztett sajtkrémet használtam, sóval, borssal fűszerezve.
A csőtésztát, nem főztem elő,  a kis hengerekbe kávéskanál segítségével töltöttem bele a húst. A tűzálló sütőtálam alján végigsimítottam a szándékosan jó lédúsra hagyott lecsót, ezekbe fektettem a 10 db megtöltött tésztát. Itt jegyezném meg, hogy ez egy csomag fele. Ezt aztán befedve a maradék lecsóval és sajtot reszelve rá már csak a 40 perces sütés maradt hátra, ami alatt kellően összepuhultak a hozzávalók, tetejükön ropogós sajtréteggel.

Még egy praktikát jegyeznék itt meg, akit esetleg elrettentene a tészta töltögetés művelete. Lasagna lapokat is használhatunk, amikre rásimítva a húsmasszát, palaszintaszerűen felgöngyölíthetjük és hasonló eredményt érhetünk el úgy is.





Thursday 22 August 2019

Zöldpaszuly krémleves


Ehhez a leveshez az általam használt zöldbab kerekcsövű bokorbab volt.
A főzelékhez hasonlóan készítettem, csupán a lisztes eresztékes besűrítést váltottam fel robotgépes pépesítésre, tejszínnel krémesítve.
Használtam hozzá egy kisebb hagymát, 2 közepes megreszelt murkot, 1 kisebb kápia paprikát, fél csokornyi petrezselyemzöldet összekötve, belefőzve. A hagymát kevés olajon megdinszteltem a murokkal, hozzáadtam a 2-3 centisre tördelt paszulydarabokat és felöntöttem annyi vízsel, hogy bőven belepje, ezt időközben még lehet pótolni, attól fűggően, hogy mennyit szeretnénk főzni. Sóztam, borsoztam és kanálnyi szárított zöldségízesítőt adtam még hozzá, a paprika és petrezselyem mellé.

Itt jegyezném meg, hogy a zöldpaszulyból készült ételeket sosem kedveltem, ezért találtam ki a krémleves verziót, amit ilyen formában más hasonló helyzetben levő társamnak is ajánlok, így már én is megettem.

Monday 19 August 2019

Spárga tojásos morzsa ágyon

Ez egy nagyon ízletes, gyermekkori nosztalgia-étel találkozása a még finomabb lerben sült spárgával, ami szokás szerint gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Nagymamám receptjén annyit módosítottam, hogy olaj helyett felhevített vajon, szezámmaggal forgattam össze a két főtt, reszelt tojást, 2 kisebb szelet összemorzsolt kenyérrel, ami sózás, borsozás után, kicsit még pirult. 

Egy csokor spárga zsenge részét, a szárak felső részét sütőpapírra sorakoztatva, meglocsolva olívaolajjal, sózva, borsozva nagyjából 20 percet alatt sütőben megsütjük. 

Spárgaszezonon kívül is érdemes kirpóbálni a tojásos morzsát, ezt a finom nagymama eledelt.

Saturday 17 August 2019

Diós csirkemell tabbouleh-val


Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy a csirkehúsnál előszeretettel használom a mellrészt. Kényelmes, könnyen és gyorsan lehet belőle fogásokat készíteni, de néha kifulladhat az eszköztárunk az ízesítés terén. Egy ilyen alkalommal jött ennek a diós változatnak az ötlete, amit azóta többször elkészítettem.

A csirkemelleket szép vékony felszeleteljük, sózzuk, borzozzuk és mindkét oldalukon megsütjük vagy grillezzük. Nagyjából egy dl tejfölhöz hozzáadunk maréknyi reszelt sajtot és ugyanennyi darált dióbelet. Itt Pecorino-t használtam, de bármilyen keményebb, könnyedén reszelhető sajttal el tudom képzelni. Sóval, borssal még ízesíthetjük a masszát, majd kiskanállal szépen végigsimítjuk a megsült hússzeleteken. Az elkészült saláta mellé egy könnyed nyári vacsorát varázsolhatunk vele. 

A tabbouleh kerti grillpartik salátáit idéző bulgursaláta eredetileg egy Libanonban őshonos alapétel, bár az autentikus receptek a petrezselyem túlsúlya miatt, inkább petrezselyem salátának nevezik. 

Hozzávalók 2 adag salátához: 
2 db közepes kápia paprika megsütve, héjától megszabadítva, kisebb darabokra szelve 
8-10 dkg bulgur, dupla sós vízben megfőzve, majd hagyjuk kihűlni
1 csokor petrezselyem apróra vágva 
4 db kisebb paradicsom, vagy 6-7 szem koktélparadicsom 
1 nagyon kicsi hagyma apróra vágva 
fél citrom leve 
olívaolaj, só, bors ízlés szerint 

Ha a hozzávalókat előkészítettük, egyszerűen csak összeforgatjuk egy tálban és már tálalható is a salátánk a csirkemell mellé. Jó étvágyat hozzá!

Tuesday 13 August 2019

Szendvicskrém laskagombával


Nagyon szeretem a szendvicskencéket. Leginkább megalkotni őket és kisérletezni a különféle ízesítéssel. Ez egy nagyon egyszerű változat lett minden szempontból. A laskagomba ötlete a Bejön a vidék boltjában jött szembe, ahol különféle ízesítésű laskagombás pástétomokat lehet vásárolni. A saját készítésű is finom lett, de megjegyzendő, hogy inkább csak falatkákra ajánlott mint nagyobb kenyérszeletekre, nagyon tömény az általam elkészített formájában, ami egyszerűen:


0,5 kg laskagombával, 2 szál apróra vágott zöldhagymával, kevés olajjal, sóval, borssal, összedinszteléssel és fél órai főzéssel, robotgépes pépesítéssel. 

Tuesday 6 August 2019

Főtt kukorica sajtszósszal


Ebből az ízletes csemegéből könnyen varázsolhatunk nyári vacsorát, ha kiegészítjük egy kis szósszal. Itt egy rozmaringos sajtmártás készült mellé, az alábbiak szerint:

kevés vajon 2 evőkanál lisztet megpirítottam, belemorzsoltam a szárított rozmaringot, majd felöntve tejjel besűrűsödésig főztem és közben hozzáadtam maréknyi reszelt sajtot. Ízlés szerint még lehet sózni, borsozni. Kellemesen feldobja a rozmaringos mártás az édeskés főtt kukricát. Érdemes kirpóbálni!




Monday 22 July 2019

Csicsóka - az elfeledett gumó


Ez a kissé elfeledett, eleink konyhakertjéből azonban nem hiányzó gumós növény a csicsóka, mely nagyon egészséges. Főleg magas inulin tartalma miatt ajánlott cukorbetegek és diétázók étrendjébe beilleszteni, de kellemesen édeskés ízével bárkit levesz a lábáról. A reszelt csicsóka jól passzol a hússal és könnyedebbé teszi a fasírt masszát és a megsült fasírtok ropogós külseje is nagyrészt neki köszönhető. Köretnek a mártás mellé, legutoljára puliszka készült.

Húsgolyókhoz: 25 dkg őrölt sertéshús, 15 dkg hámozott, reszelt csicsóka, 1 szelet beáztatott kenyér, 1 tojás, só, bors

Mártáshoz: vaj, két evőkanál liszt, fél csokor apróra vágott kapor, alaplé, só, bors, tejszín, vagy tej

Tuesday 16 July 2019

Sárgarépaszalagokkal felgöngyölt, földimogyoróba forgatott csirkecsigák




A hosszú címben talán már benne is vannak a legfontosabb infromációk, de részletesebben az alábbiak szerint készültek e kis falatok:

A csirkemell szeleteket nagyjából 2 cm-es csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és előkészítjük a sárgarépaszalagokat, melyeket legkönnyedébben krumplihámozóval tudunk felszelni. Ezeket a vékony sávokat kevés vajon karamellizáljuk, majd a hússzeletekre fektetve felgöngyöljük és bambusz pálcikákkal rögzítjük őket. Akár két csigát is feltűzhetünk egy pálcikára, melyeket mindkét oldalukon grillezünk majd beleforgatjuk őket őrölt, sós-prökölt földimogyoróba. Nyári grillpartik finom csemegéje lehet az így készült csirkehús. Tálalhatjuk különböző mártogatósokkal, könnyű, vegyes salátákkal.



Monday 15 July 2019

Fűszeres krumpli sült paprikás salsa szósszal


... avagy egy jó kis erdélyi nachos.

Fél kg krumplit megtisztítva, hámozatlanul hasábokra vágunk és egy nagyobb edénybe tesszük, hogy jól össze tudjuk forgatni az olívaolajos fűszerkeverékkel, amit én a következőképpen készítettem: 
fél dl olívaolajhoz hozzáadtam mozaikborsot, morzsoltam bele szárított rozmaringot, oregánót, szárított hagymapelyhet, kevés chiliport, amit jól összekavarva ráöntöttem a krumplira. A krumplikat majd szép sorban sütőpapírrral bélelt tepsibe helyeztem és ekkor sóztam őket.

Amíg a krumplik sültek, pár szelet sonkát apró kockákra vágva, pár perc alatt ropogósra pírítottam és elkészítettem a salsa szószt. 

A salsa szószhoz, 2 db szénen sült kápia paprikát használtam, 2 db apróra vágott, meghámozott paradicsomot, és egy nagyon pici, apróra vágott hagymát. A hagymát pár percig dinszteltem, sóztam és egy csipetnyi cukrot adtam hozzá, ami szépen segít a karamellizálásában, majd ezután a paradicsomot. Nagyjából nagyed órát főtt így, amikor a felaprított kápia paprikát is hozzáadtam. Mehet bele még oregánó és chili bátorságtól fűggően, majd kihűlés után krémesíthetjük kézi botmixerrel, ha nem szeretnénk, hogy a szószunk darabosabb, lecsósabb állagú legyen.



Wednesday 10 July 2019

Sajtos karalábé krémleves, szerecsendióval



Egy közepes karalábét kockákra vágva megfőzünk sós vízben, majd ha kissé kihűlt, leturmixoljuk. Érdemes ezt a masszát átszűrni, hogy a kis szálkás részeket eltávolítsuk belőle, majd a kívánt sűrűségig hígíhatjuk vízzel vagy alaplével, és hozzáadunk maréknyi reszelt sajtot, amivel összeforraljuk. Miután folyamatos kavargatás mellett egyneművé válik a levesünk, sűríthetjük még kanálnyi liszttel vagy kukorica keményítővel, ha krémesebben szeretnénk és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Ez a fűszer jól passzol a karalábé karakteréhez.

Saturday 6 July 2019

Vinetta és krumpli


Ha hétvégén egy nagyon kicsivel te is többet vagy hajlandó konyhálkodni, akkor mutatok egy komplexebb nyári fogást, ami nem ördöngősség, de garantált vele a siker.

A padlizsán szelet, rajta paradicsomkarika, ráolvadva sajt ugye megvan? Na ez annál több és finomabb.

A cm-nyi vastagságú vinettakorongokat ezúttal nem sóztam, borsoztam, hogy kiengedve levüket, ne puhuljanak, jó ha mindkét oldali grillezés után is kis masszív tányérok tudnak maradni, ugyanis rájuk kerül a hús, egy szelet pardicsomka, majd beborítva egy szelet sajttal további 10 perc alatt elkészül ez az esztétikailag sem gyenge főétel a fedeles grillező edényben. Nem kellett hozzá felforrósítani a sütőt sem. A hús feltét apró kockákra vágott csirkemellből, szárastul felszeletelt zöldhagymából és még apróbbra vagdalt kápia paprikából készült, a végén összefogva fetaszerű krémsajttal.

A hasábkrumplit előbb 10 percig vízben főztem, majd aztán pirosítottam meg kacsazsírral vegyített napraforgó olajban. Nem egy kalóriaszegény menü, de ha jön a femili, ők nem is a diétás salátáidra kíváncsiak

Monday 1 July 2019

Prézlis karfiol, fokhagymás, parmezános tejföllel



Ez egyszerű húsmentes étel, de nagyon laktató és egyetlen titka van, amire érdemes figyelni.

A karfiolt kisebb rózsákra szedve és megmosva sós vízben megfőzzük, majd leszűrés után vajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk, amihez pirítás közben még adhatunk szezámmagot is. A vajat ne cseréljük le olajra, zsiradékra, ebben áll a titok, mert nagyon kellemes ízt kölcsönöz a karfiolnak. Reszelhetünk sajtot a tetejére, vagy tálalhatjuk fokhagymás, parmezános tejföllel.

Saturday 22 June 2019

Bouyiourdi


A Bouyiourdi egy sült sajt. 

Görögországban ettem először, itthon már feldúsítottam picit, kedvencem a diós változata, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Kis adagokat szoktam készíteni belőle, több sütőedénykével sütök egyszerre a nagyobb, egytepsis helyett. Olívaolajos hőálló edénykébe feta/szárazabb telemeat helyezve, paradicsomkarikákkal, dióbéllel, oregánóval meghintve fél óra alatt elkészül, miközben összedobható mellé egy könnyű saláta. Aki Görögországban nyaral, ropogós tengeri finomságok mellé érdemes rendelni, de itthon is találni hozzá jó kiegészítő fogásokat.

Sunday 16 June 2019

Nyár esti nachos


Ma egy jó kis nyár esti "beszélgetős" nachos-t mutatok, ami garantáltan egy film mellett sem válik mellékszereplővé...
Egyetlen titka, hogy a "szóróanyagokat" a lehető legapróbbra vágjuk. Ami lehet kápia paprika, paradicsom, sonka vagy lazackonzerv szétmorzsolva, zöldhagyma és ragasszuk őket jól a tortillakra ömlesztett sajttal. 
És máris indulhat a rágcsa-parti!

Wednesday 29 May 2019

Indiai curry-s ananászos csirke rizzsel


Régi terv kipróbálni a curry-s csirkét ebben a formában. Még mindig volt medvehagymakrém, így a hagymát-fokhagymát azzal helyettesítettem. A felkockázott csirkemellet olívaolajon kifehérítve, hozzáadtam a kiskanálnyi krémet, majd a curryt és összeforgatás után felöntöttem alaplével. Miután összeforrt vele, belekerült az kockákra darabolt ananászkompót leve nélkül. Majd a kompótléből is került bele egy kevés. A felaprított csokor petrezselyem csak a főzés utolsó perceiben került a lábosba... Az íz különlegességért a curry-ananász páros mellett, a kókusztejszín felelt. Nálunk nagyon bejött ez a kombináció.

Monday 20 May 2019

Rántott almakarikák sárgarépa-cukkíni spagettivel


A bundás alma kisiskoláskori korrepetálós délutánt idéz. Az osztálytárs nagymamája tette elénk kedvcsinálónak a házihoz, miközben felnevetve mondta: szegények bécsi szelete... Egészen addig nem ettem újra, mígnem magam készítettem el az igencsak fennséges ízű, főételhez köretnek, sajtmártáshoz valóban rántott húsként dukáló finom fogást. Érdemes kipróbálni: szezámmagos-prézlis bundával vagy csak simán tojásosan, vagy desszertként sós karamell öntettel akár, de készüljön bundás alma. 

Hasonló formája egy tavaly őszi baráti vacsoraesten készült kibővítve még más elemekkel, de úgy gondolom ez így is teljes fogás tud lenni és az sem mellékes, hogy vegánoknak is ízletes és megfelelő, ha a tejszínt felcseréljük rizstejszínre és a tojás helyett élesztőpehelyt használunk. 

Hozzávalók adagonként:

1 közepes/ nagyobb alma, amiből hámozatlanul 4-5 karika jön ki
panírhoz: 1 tojás, 1 ek fehér- és 1 ek barnaliszt, csipet só
zsemlemorzsához/prézlihez hozzáadni kevés szezámmagot, ha nem panko, abba nem kell
kisütéshez forró, bő olaj

1 kisebb cukkíni/főzőtök megtisztítva, héjastul julienre szelve, egy kisebb sárgarépa ugyanígy, kevés tejszínnel összeforralva pár perces  vajon/olívaolajon pirítás után.

Feldobja az összhatást, ha toppingként meglocsoljuk az almákat kevés balzsamecetkrémmel.


Sunday 12 May 2019

Óriási Oreo kekszek házilag


Sosem értettem a világ kedvenc kekszének kikiáltott Oreo körüli nagy felhajtást. Onnan  is lehet érzékelni, ha egy termék már nagyon begyűrűzött az édességiparba, ha vele ízesítenek csokoládét, fagyit, tortát, egyéb nyalánkságokat, konkrétan a neve már főnévvé válik.  Ez a kakaós keksz massza, vajas töltelékkel egy ilyen példa. Valamit nagyon jól csinálnak a márka marketingesei, pedig nem ördöngősség házilag hasonló ízélményt produkálni. Sőt, meg is lepődik az ember, hogy valóban csak ilyen egyszerű hozzávalókra van szükség ahhoz, hogy előállítsuk a saját verziónkat. Persze, ha már lúd, legyen kövér alapon, máris a fánk kivágóval méretezve őket, ez eredetihez képest jóval nagyobb körkekszekké. Ha ti is kipróbálnátok az én receptem, akkor megosztom az általam használt hozzávalókat és azok mennyiségét:

Kekszhez: 25 dkg liszt, 10 dkg 82%-os vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 2 ek kakaó, 2 ek tejpor, 2ek tejföl, fél csomag sütőpor

Töltelékhez: 8 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 ek tejszín, 2 ek tejpor

A porcukrot a tojással habosra keverve hozzáadtam a tejfölt, majd tejport, sütőporos, kakaós lisztet és egynemű állagú tésztát gyúrtam, amit két részre osztva kinyújtottam és kör alakú kekszeket vágtam ki belőle. Sütéshez sütőpapírt használtam,180 fokon nagyjából 20 perc sütési idővel.
A krém hozzávalóit simára kevertem, majd a kihült korongokat kettesével összeragasztottam. Kekszes, lefedhető dobozban, hűvös helyen, napokig finom vendégváró vagy édesszájú hétvégi reggeli egy pohár tejjel. 
Legalább egyszer érdemes kipróbálni.

Wednesday 8 May 2019

Ropogós padlizsán tallérok, diós bouyourdi és mandulás tormás mártogatós


Felmerül a kérdés: hogyan találkozik e három elem és a hozzávalókat tekintve még sokkal több is egyetlen menüben? A válasz nagyon leegyszerűsödik, ha annyit mondunk, görög konyha és egy kis kreativitással nem reprodukálunk, csupán ihletforrásként használjuk a jól ismert ételeket. A görög muszaka elengedhetetlen hozzávalója a padlizsán, a sütőben sült paradicsomszeletekkel tűzdelt, olívaolajjal meglocsolt, oregánóval megszórt feta pedig az egyik legízletesebb görög előétel. Adott volt tehát, hogy nem lesz nehéz összehangolni a rántott padlizsánt  a dióval is feldúsított bouyourdival, csak egy jó kis könnyed mártogatóssal kellene összekötni e görög románcot. A sós tejfölbe kavart őrölt mandula és reszelt torma kevéske barnacukorral simára dolgozva jó döntésnek bizonyult, mint ahogy az is, hogy a panírhoz a hagyományos zsemlemorzsa helyett Panko-morzsát használtam. Már többször zengtem dicséretet e prézlifajtának, mert egyelőre valóban tőle válik legropogósabbá bármilyen rántott, bundázott hús/sajt/zöldésg és a hosszantartó frissesség is garantált.

Konkrét lépésekkel: egy vinettát félcentis karikákra szeletelve sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk, amíg előkészítjük a 3-fázisú panírozását: liszt - felvert lisztes tojás - panko és a bouyourdit sütőbe tesszük: az edény aljára olívaolajat csorgatva, sajtszelet (feta vagy száraz telemea), paradicsomkarikákat ráhelyezve, dióbélet betűzdelve, oregánóval megszórva és újra kevés olívaolajjal meglocsolva. A forró olajban való aranybarna tallérok megsütése után, amíg azok konyhai törlőn még veszítenek a felvett olajból, elkészíthejük a mártogatósunkat: 2 dl 12%-os tejfölbe maréknyi őrölt mandulát és kávéskanálnyi reszelt tormát kevés barnacukorral és sóval simára keverünk. 

Finom tavaszi estebéd, az asztal közepére helyezve hamar az üres edénykéket találjuk csak, de tudjuk, hogy ez az elkészített étel legnagyobb dicsérete. 

Friday 3 May 2019

Tabbouleh-szerű saláta



A nyárváró, kerti grillpartik salátáit idéző bulgursaláta eredetileg egy Libanonban őshonos alapétel, bár az autentikus receptek a petrezselyem túlsúlya miatt, inkább petrezselyem salátának nevezik. Összehasonlítási alap híján marad a képzelet, de mivel itt egy plusz hozzávalóval, sült kápia paprikával készült, ami nagyon beleillett ebbe a környezetbe, az eredeti tabbouleh, mondhatni, csak inspirációként szolgált. 

Egy ideje ha panírozott, rántott finomságokra esik a választás, nagy a törekvés bennem valami könnyed, salátás körettel ellensúlyozni a fogás “nehézségét”. Ez a páros jól összeillik. A termesztett, tálcázott pleurotus ostreatus névre hallgató laskagomba szinte állandó jelleggel beszerezhető, így már sokféle variációban megjelent a konyhámban. Magas víztartalma miatt kalóriaszegény eledelnek minősül, így jól illeszthető diétás étrendekbe is, persze nem bő olajban sült változatban. A képen látható éppen a jókora tenyérnyi nagyságú kategóriát képviseli, ami az időspórlás mellett, könnyebben is kezelhető, ha bundázni szeretnénk. Azért mindig vannak alul kisebb, egymásba nőtt fiókák, azok is jó helyre kerülnek. Következő alkalommal mutatok rá egy lehetőséget. De előbb lássuk, hogyan készült az itt látható rántott pleurotus lapát. Harmonikájába só és frissen őrölt mozaikbors (fehér, fekete, zöld és rózsabors keveréke) került, majd alaposan beleforgattam mindkét oldalát kukoricalisztbe (én egy ideje panírozáshoz is ezt használom, de helyettesíthető fehér- vagy barnaliszttel) és a palacsintatészta állagú panírmasszához is ezt tettem, amit 2 tojással, tejjel és sóval készítettem, sütéskor szórtam rá szezámmagot. Kisebb méretű gombáknál hasznos a szárukat rajtuk hagyni, amit sütés után le lehet vágni, ugyanis az a rész nem tud jól átsülni, de könnyebb velük kézzel bánni ilyen formában. 

(Jó tanács: Mint bármelyik bundasütésnél jó folyamatosan figyelni az olaj hőmérsékletére, túl nagy lángon csak megég, de a gomba nyers marad, ha túl lassú, sok olajt magába szív. Én nagy lángnál teszem őket a serpenyőbe sülni, amiből utána visszaveszek.) 

Hozzávalók 2 adag salátához: 

2 db közepes kápia paprika megsütve, héjától megszabadítva, kisebb darabokra szelve 

8-10 dkg bulgur, dupla sós vízben megfőzve 

1 csokor petrezselyem apróra vágva 

4 db kisebb paradicsom, vagy 6-7 szem koktélparadicsom 

1 nagyon kicsi hagyma apróra vágva 

fél citrom leve 

olívaolaj, só, bors ízlés szerint 

Ha a hozzávalókat előkészítettük, egyszerűen csak összeforgatjuk egy tálban és már tálalható is a salátánk.

Monday 29 April 2019

Mandulás tormakrémleves



Említettem már, hogy Zilahy Ágnes Erdélyi konyha c. szakácskönyvében elsőként az 1926-os kiadás borítója tett elfogulttá, persze kinéztem magamnak jó pár érdekesnek tűnő receptet is... de valahogy elmaradt a kipróbálásuk... aztán legutóbbi budapesti utamkor Kövi Pál Erdélyi lakomáját lapozgatva, feltűnt egy nagyon ismerős leírás. Hamar eszembe jutott, hogy kevés, mértékegységbeli változtatással, hol láttam először a mandulás tormamártást... Vártam, hogy hazaérve kipróbáljam, előkeresve a receptet a MEK-ben. Amit máskor teljesen elvetek, a recepthű főzést, arra most szándékosan törekedtem. A legautentikusabb formájához szerettem volna kerülni a kiszemelt ételnek. Ezúttal még friss tormát is beszereztem a piacon, azt reszeltem meg, a házi tejfölt sem váltottam fel bolti változatra és húslevest is főztem.

Ha azt mondom, érdekes gasztrokaland volt, még nem mondtam semmit e főzés hangulatáról.  Bár az eredmény nem az elvárt, sűrűbb mártás lett, de ez mitsem rontott az ízek különleges találkozásán. Pedig én ezúttal tényleg követtem minden utasítást... Aztán azt mondtam: krémleves és ezzel meg is lett oldva a feladvány. Jó ihletanyagnak bizonyult az azóta már kétszer is elkészített mandulás tormás tejfölös mártogatóshoz. És a napokban a Kövi-féle mártás is kipróbálásra kerül... kíváncsi vagyok.

Megesik néha az emberrel, hogy egy ételt elkészülése után, kreatívan egy másik kategóriába kell helyezzen ahhoz, hogy ne érezze félresikerültnek a művét annak állaga alapján, de ez még semmit sem vesz el abból a bájból, amit egy több mint 100 éves recept kipróbálásának élménye nyújthat...
És talán kis gasztrotörténeti kutakodásból még az is kiderülhet, hogy elejeink konyhájában a mártások nagyon folyékony, szirupszerűek voltak...
Mindenesetre, főzzünk régi ételeket! Nagyon trendik, de főként finomak!


Zilahy Ágnes receptje:

Minden személyre vegyünk egy evőkanál jó tejfelt, egy kávéskanál lisztet; ezeket tegyük egy tálba; keverjük jól össze e habarást; tegyünk bele minden személyre egy kávés kanál, héjától megtisztitott és apróra megtört mandulát; továbbá minden személyre egy kávés kanál tiszta reszelt tormát és egy kevés czukrot. Ha ezeket a habarással jól össze-kevertük, öntsünk reá a tálba nyolcz személyre egy liter buzgó forró hus-levet, tegyük főni pár perczig, akkor vegyük el a nagy melegről tálalásig.



Wednesday 17 April 2019

Kagylótészta, szépen és finoman



Ez a könnyen elkészíthető étel a példája, hogy milyen új ízélményt tudunk csempészni egy hagyományos, besamelszerűen elkészített sajtszószba csupán egyetlen elemet bevetve és a tészta színkavalkádjáról még szó sem esett..

A sztár hozzávalót éppen ezért nem is a kagylótésztában, hanem a fűszerben jelölném meg, ami nem más mint az ánizskapor, más néven: édeskömény. Ebből az őrleményből került mokkáskanálnyi a vajon megpirult kukoricaliszt, felöntve tejjel, kevergetés mellett összefőzve reszelt sajttal alapú mártásba.

A cinque colori conchiglie régi álom, amióta az olasz tésztatérképben először elmerültem. Ahogy mind többféle tésztát kipróbálok, egyre inkább osztom a nézetet, miszerint ahány alakú, formájú a tészta, annyi íz, állag és megannyi kombinálhatóság.
Ez a finomság, kevés parmezánnal megszórva és olívaolajjal meglocsolva, fél óra alatt tálalható. 
🧡💛💚💜

Tuesday 16 April 2019

Sült karaj egy kis pikantériával


Pontosabban: mustáros rozmaringos krémmel bepácolt karaj, ropogós hagymagyűrűkkel, spenótos rizzsel.

Ha igazán finom, intenzív ízeket akarunk, akkor ez az étel egy kis előregondolást igényel. A kiklopfolt, bepácolt hússzeleteknek ugyanis jót tesz, ha egy éjszakát pihenhetnek a hűtőszekrényben. A páchoz édes mustár, só, bors, rozmaring és olaj majonézszerűen kikavart egyvelegét használtam. Ezt ecsettel vittem fel a kissé már megsózott húsokra, melyeket sütés előtt még lisztbe mártottam mindkét oldalukon, így egy vékony bunda képződött rajtuk és nem is zsugorodtak össze. 

A ropogós feltéthez egy közepes hagymát gyűrűire szedve, lisztbe forgattam a forró olajban való megsütés előtt.

A rizses spenót két egyszerű köret ötvözése nyomán jött létre. A hagyományosan elkészített, pépessé turmixolt fokhagymás spenótfőzelékhez hozzáadtam a sós vízben megfőtt rizset.  
Érdemes kipróbálni ezt a változatot, de nagyon ízletes lehet egy egyszerűbb krumplis körettel.

Tuesday 2 April 2019

Könnyed húsos palacsinta


E fogás hasonló formáját hortobágyi jelzővel is szokás illetni, amit én azért nem tettem, mert a szósz hozzávalóit és fűszerezését a klasszikus receptektől eltérően alakítottam. Az előkészített hozzávalókból előzetesen a hagyma, majd a hozzáadott sárgarépa pár perces dinsztelése után az edénybe került a félbevágott csirkemell. Amit minden oldalán kifehérítve megszórtam a fűszerpaprikával és borssal, majd annyi vízzel felöntve hagytam főni, amennyi félig ellepte. Sózás csak a végén történt, elkerülve a hús megkeményedését. Fedő alatt párolódva fél órán át készült így, ez idő alatt főtt a leves és megsültek a palacsinták is. Főzés után a csirkemell darabokat kiemelve, kis lehűtés után, nagyon apróra felvágtam. Az összepuhult zöldséget, a paradicsompürével és a tejföllel pedig botmixer segítségével krémes állagúra pépesítettem, ebből kapott a hús is annyit, hogy kenhetővé váljon és a fűszerezés is ekkor történt. A palacsintákba göngyölve, már csak a tálalás maradt hátra.

Megjegyezném, hogy itt sem használtam a szósz sűrítéséhez lisztet, ha botmixerrel dolgozunk, a krémességet csupán ezzel az eszközzel nagyon jól el tudjuk érni. Ez a fogás jól dobozolható, másnap is finom fogyasztani, ha nagyobb adag készül belőle.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 tojás, barnaliszt, tej, só csomómentesre kevert masszájából sütjük a palacsintákat, amiből kettő számít egy adagnak
1 kisebb csirkemell filé (40-50 dkg)
2 db közepes meghámozott, lereszelt sárgarépa
1 db kisebb hagyma apróra vágva
1 dl tejföl
1 mk paradicsompüré
1 ek piros fűszerpaprika
kevés olaj a palacsinták megsütéséhez és a hagyma-sárgarépa megdinszteléséhez
provence-i fűszerkeverék,
só, bors ízlés szerint



Sunday 24 March 2019

Vörösbort inni, vörösbort enni...


...jegyezhetnénk meg e fogás kapcsán, ami különlegességénél fogva, méltán beillik vasárnapi ebédnek.

 Pulykamell szeletek basmati rizzsel, mellé vörösborban posírozott körte rozmaringos, vörösboros vajmártással.

A meghámozott, félbevágott és magházukat kivájt körték nagyjából 10percet fődögéltek forrás után a vörösborban ellepve, de kihűlésig még e finom itókában áztak, így kellemesen beléjük ivódott a bor zamata. Semmilyen egyéb forralt bor fűszert nem használtam.

Ezidő alatt megfőtt a basmati rizs, ami ebben a menüben a semlegesebb ízet képviselte. Kellett is ez, ugyanis a körte, a sózott-borsozott, szaftosra kérgesített pulykamell szeletek és a főzőlének átlényegült, vörösborral felöntött vajmártás mellé épp egy ilyen köret passzolt.

A mártás hasonlóképp készült mint a kacsa narancsmártása. A szárított rozmaringot a vajon kissé megpirított 2 kanálnyi kukoricaliszthez morzsoltam, majd folyamatosan hozzáadtam a vörösborból annyit, hogy kissé folyós mártást kapjak és belecsöpögtettem a pulyka sültízű levét a serpenyőből. Borsozásnál itt frissen őrölt mozaikborsot használtam, mindig hálás az eredmény.

Különleges és finom ez a vörösborral alaposan megrészegített ebéd, legközelebb hasonló metódussal sertést zsályával és valamilyen gyümölcsdzsemmel fogok tesztelni. Legyetek résen!

Saturday 23 March 2019

Csicseriborsós zakuszkakrém




Tavasz van és még mindig van zakuszkánk? Dobjuk fel kicsit a hagyományos ízeket! Krémesítsük kenhetőbbé, élvezhetőbbé csupán egyetlen hozzávalóval, amit a címben már el is árultam.

Ha szeretjük ezt a hozzávalót, már csak egy botmixerre van szükségünk és a hagyományosan elkészített, felbontott üveg zakuszkánkra, fele-fele arányban adagolva a szűrőben jól átmosott, konzerves csicseriborsóhoz. Igazán finom,  krémes szendvicskrémet készíthetünk könnyedén, fellazítva picit a hagyományos kereteket.

Ízlés szerint, lehet még sóval, borssal ízesíteni a masszát, amely a csicseriborsó hozzáadásával édeskésebb jelegget kap. 

Tuesday 19 March 2019

Konyha keresztszemekkel



A varrás a másik szenvedélyem. Annak aki kételkedne, hogy ez sokkal régebbi és erősebb kötődés mint a konyhai tevékenykedésekhez fűződő viszonyom, szemléltetőleg elő szoktam keresni azt a kis videót, amiben alig öt évesen tűvel-cérnával a kezemben még azért sem nézek a kamerába, hiába kérlelnek... Így talán már nem annyira meglepő, hogy amikor tavaly nyáron kis magyar gasztrotörténeti kutakodásba kezdtem, kissé elfogulttá tett Zilahy Ágnes szakácskönyvének 1926-os kiadása. Elkezdtem a borítót fürkészni, ilyen falvédőszerű, keresztszemes öltéstechnikás mintát még sosem próbáltam levarrni. Eddig. Kíváncsi lettem, mit takar az Erdélyi konyha, szó szerint.

És amellett, hogy a recepteket tanulmányoztam és értelmeztem pár érdekes kifejezést, igyekeztem teljesíteni egy kihívást. Mert ez a vállalkozás nagyon annak bizonyult. Többször is félredobtam a vásznat, felmérgelődve, hogy a minta készítője mennyire lazán értelmezte a szálkiszámolást és ilyenkor inkább elmentem főzni. No de a kihívás az kihívás! Rájöttem, kitaláltam,  hogy mit fed az Erdélyi konyha, szó szerint, de hogy valójában mit is, az napi szinten jelentkező kihívás és rácsodálkozás marad, remélem még nagyon sokáig. 

Nem feladva végül, elkészült az én verzióm is... Legyen ez, a tervek szerint ezután is, a folyamatosan bővülő, frissülő virtuális ételgyűjteményem borítója. Immár blogszerűen is. Bízom benne, hogy egy-egy Egyél szépen!-es ételem kapcsán, senki sem néz majd nagyon furcsán össze, keresztszemekkel. :)